DERITA ALAHAN HABUK

4:41 PTG

ATASI ALAHAN DENGAN PURIFIED FISH OIL

Kemasan rumah seperti fabrik, sofa, langsir dan permaidani boleh menjadi tempat pengumpulan hama dan habuk rumah berpunca aktiviti manusia juga haiwan peliharaan. Perbuatan menepuk bantal, bersantai di sofa dan memijak permaidani misalnya, berupaya membebaskan habuk yang melekat pada fabrik ke udara.

Alergan paling lazim ditemui dalam udara rumah ialah debu, hama dan pelbagai sisa haiwan. alergan bole mencetuskan simptom penyakit asma yang menyebabkan individu mengalami kerap bersin, batuk, dada berasa ketat, sesak nafas dan ini nyata menjejaskan rutin harian.

Hama mendatangkan bahaya kepada individu yang mempunyai rekod alahan dengannya. Mereka yang mempunyai alahan hama mudah diserang simptom alergik setiap kali menyedut zarah habuk berterbangan di udara.

Difahamkan alergan mengakibatkan tindak balas dalam sistem imun badan, seterusnya menyebabkan pembentukan antibodi khas yang dinamakan immunoglobulin E atau IgE.

IgE bertanggungjawab membawa tindak balas alahan radang yang jika terdedah meskipun dalam jumlah kecil kepada alergen tidak sihat boleh mengakibatkan simptom alahan.

Alahan yg berterusan dan tidak diubati boleh mengakibatkan asma!!!


TIGA RAWATAN ASAS

Selepas menjalani pemeriksaan kesihatan dan didapati mengidap alahan berpunca daripada hama dan debu rumah, adalah disyorkan menjalani 3 rawatan asas membabitkan;
  • Elak mendekati kawasan berpotensi menyebabkan alahan dan jika sudah terkena, cuba kurangkan tahap pendedahan.
  • Mengambil ubat-ubatan
  • Suntikan alahan (imunoterapi) 
  • Mengelak menyentuh atau mencetuskan perkara menjadi punca alahan adalah jalan terbaik, namun mustahil memandangkan anda sendiri tinggal dalam lingkungan persekitaran mengandungi pelbagai zarah habuk dan debu mengancam kesihatan.
Yang boleh dilakukan ialah mendapatkan nasihat pakar mengenai cara terbaik menangani alahan, misalnya jika haiwan peliharaan seperti kucing menyebabkan serangan alahan. 

Hal ini perlu diberitahu dengan keluarga supaya haiwan berkenaan ditempatkan berasingan dengan kediaman. Ahli keluarga hendaklah bekerjasama menitikberatkan kebersihan, misalnya kerap mengelap lantai dan pastikan barangan kelengkapan rumah tidak memerangkap habuk. 

Di sini saya share tips MENGURANGKAN ALERGEN DEBU RUMAH

  • Pastikan tahap kelembapan dalam ruang rumah berada di bawah 55 peratus. Elak menggunakan alat pengudaraan dengan ciri pengewapan dan pelembap. Sekiranya memerlukan aliran pengudaraan yang baik, disyorkan untuk menebuk lubang udara bagi menempatkan kipas di dinding bilik air dan ruang dapur, khusus memperbaiki paip bocor kerana keadaan itu berpotensi mengundang masalah hama debu, lipas, selain alahan kulat. 
  • Keluarkan permaidani dinding ke dinding yang kini menjadi kemasan lantai, namun jika mahu mengekalkannya, pastikan hamparan selalu disedut. Gunakan topeng muka setiap kali menyapu, membersihkan habuk, malah menggunakan vakum. Perlu diingatkan bahawa habuk mengambil masa lebih 2 jam untuk meresap semula. Sebab itu, sebolehnya elak daripada membersih rumah jika pengidap alahan berada berdekatan, selain jangan mengemas bilik tidur pada waktu malam. Ketika ini hama dan debu rumah serta kulat sangat aktif. 
  • Hindari membawa haiwan peliharaan ke dalam bilik tidur sebaliknya letak pembersih udara seperti diffuser yg diakui menyelesaikan masalah alahan terhadap haiwan itu.
  • Gunakan cadar dan sarung bantal yg direndam dahulu dengan air panas sebelum mencucinya.
  • Jangan biarkan makanan terdedah semalaman. ikat kemas makanan basi di dalam plastik sebelum dibuang dalam tong sampah. 

OMEGA GUARD DAN VITAMIN C KURANGKAN PENDERITAANPengambilan ubat-ubatan  seperti pil serta krim yang kerap sudah pastinya merimaskan si penghidap alahan dan asma.

Omega guard dan VitaminC membantu anda mengatasi masalah ini tanpa perlu lagi bergantung pada pil. Omega guard dan vitamin C ini membantu mencairkan kahak dan lendir yang menyebabkan ketidakselesaan pada saluran pernafasan.


TESTIMONI


OMEGA GUARD

OMEGA GUARD

OMEGA GUARD

OMEGA GUARD

CONCENTRATED FISH OIL

OMEGA GUARD

You Might Also Like

0 comments