,

Caratomax Shaklee

1:00 PG

Penemuan vitamin adalah pada tahun 1912 iaitu vitamin A. Walaubagaimanapun, didapati juga pengambilan berlebihan vitamin A akan menyebabkan toksisiti. Namun, para ahli saintis Shaklee telah menemui beta karotena pada tahun 1932, satu prekursor Vitamin A, dan beta karotena didapati selamat untuk pengambilan .

Vitamin A tidak boleh diambil secara berlebihan. Ini adalah kerana ia merupakan salah satu vitamin larut lemak dan jika diambil melebihi dos yang ditetapkan, ia akan tersimpan di dalam organ-organ dalaman kita terutamanya hati. Dalam kata lain, ianya boleh menjadi toksik sekiranya diambil berlebihan.

Carotomax shaklee berbeza dari yang lain kerana mengandungi Carotenoid yang menjadi precursor kepada vitamin A juga dikenali dalam bentuk provitamin A, yang mana HANYA akan diaktifkan apabila ia diperlukan sahaja. Jadi tiada kes Vitamin A tersimpan dan menjadi toksik seterusnya membahayakan kesihatan.
Apa itu Carotenoid?

Carotenoid adalah pigmen organik semula jadi yang dihasilkan oleh tumbuhan seperti dalam lobak merah, tomato, buah jambu, labu, dan cili benggala. Sebahagian carotenoid juga bertukar menjadi vitamin A di dalam tubuh kita, manakala selebihnya bersifat antioksidan yang kuat dalam melawan kesan radikal bebas dalam tubuh kita.

Beta-carotene (memberi warna jingga kepada buah dan sayur) merupakan sumber vitamin A yang paling banyak berbanding carotenoid jenis alpha-carotene dan gamma-carotene.

Lycopene merupakan sejenis carotenoid yang tidak bertukar kepada vitamin A. Sumber utama lycopene ialah tembikai dan tomato. Lycopene merupakan carotenoid dengan ciri antioksidan yang jauh lebih kuat daripada beta-carotene.

Biarpun carotenoid seperti alpha-carotene, membekalkan vitamin A yang kurang berbanding beta-carotene, carotenoid ini juga bercirikan antioksidan kuat yang mampu mencegah kanser. Begitu juga dengan carotenoid seperti lycopene, zeaxanthin dan lain-lain tidak bertukar kepada vitamin A, didapati mampu mencegah kanser, terutama sekali lycopene dalam pencegahan kanser prostat.

Lazimnya carotenoid memberi warna jingga, jingga kemerahan dan kuning kepada sayur atau buah, dan semakin gelap warna sesuatu sayur atau buah tersebut, semakin banyak kandungan carotenoid yang terdapat di dalamnya. Contohnya, lobak ungu lebih mengandungi carotenoid berbanding lobak merah. Tomato yang masak ranum dan merah gelap juga mengandungi lebih banyak carotenoidberbanding tomato yang masih berwarna kuning atau jingga.

Sayuran hijau seperti bayam, asparagus dan brokoli juga mempunyai kandungan carotenoid yang banyak. Akan tetapi, kandungan klorofil yang juga tinggi di dalamnya menutup warna jingga atau kuning pada sayuran tersebut.


Keistimewaan Caratomax Shaklee

Pengambilan purata karotenoid, likopena dan beta karotena adalah hanya 8 mg. CarotoMax membekalkan lebih 13 mg (21, 500IU) karotenoid berfaedah ini.

CarotoMax baru ini mengandungi 6 jenis Carotenoid yang terbaik (Alpha karotene, Beta Karotene, Astaxanthin, Lutein, Lycopene, dan Zeaxanthin), diekstrak dari rangkaian sayuran dan bahan yang kaya dengan sifat anti-oksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, marigold, epal, kentang, minyak sawit dll. 

Ahli Nutrisi mencadangkan pengambilan 5-9 hidangan sayuran dan buahan untuk mengekalkan konsentrasi beta karotena didalam darahh, seterusnya memelihara kesihatan penglihatan, kesihatan kulit dan mencegah kanser.

1) Rumpai laut
2) Tomato bukan GMO
3) Biji anggur
4) Pot Marigold
5) Epal 
6) Strawberi
7) Karot
8) Cantaloupe
9) Ubi kentang
10) Brokoli
11) Fava D’anta
12) Minyak sawit

Fungsi setiap caratenoid

Alpha Carotene
Untuk penglihatan malam, mata sihat, menghalang degenerasi penglihatan.

Beta Carotene
Memperbaiki kulit dan mempercepatkan pemulihan luka. Mempertingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat.

Lycopene
Bersifat anti-oksidan, menghalang penuaan organ. Untuk serviks yang sihat, kitaran jantung dan sistem imun. Mengurangkan penyakit kelenjar prostat.

Astaxanthin
Pigmen di dalam alga & fitoplankton memberikan warna pink ikan salmon. Walaubagaimanapun, Shaklee menuai karotenoid astaxanthin dari mikroalga laut, sumber yang poten dan tulen. Melindungi kerosakan oksidasi kolesterol LDL.

Lutein
Menyekat katarak, AMD (age related macular disease/penyakit makular berkaitan umur), glaukoma.

Zeaxanthin
Melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya. Mengurangkan risiko kanser payudara ovari, endometrial dan serviks.

Manfaat Utama Caratomax Shaklee

Lebih Selamat Dari Vitamin A – Penemuan terawal vitamin adalah pada tahun 1912 iaitu vitamin A. Didapati juga pengambilan berlebihan vitamin A akan menyebabkan toksisiti. Walaubagaimanapun ahli saintis menemui beta karotena pada tahun 1932, satu prekursor vitamin A, dan beta karotena didapati selamat untuk pengambilan

Mempertingkatkan Penglihatan – Ia menghasilkan “ungu visual” yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan didalam gelap. Ia mempertingkatkan masalah penglihatan seperti, nyctalopia (rabun malam), rabun dekat, prebyopic, astigmatism, xerophtalmia (mata kering), kelesuan mata, glaucoma, katarak, floaters, eye bags dan gegelung hitam dimata.

Meredakan Penyakit Kulit – Pengambilan yang banyak akan melegakan masalah kulit seperti psoriasis, senile plaque, kulit kering, kulit gugur, jerawat dan akne. Penggunaan luaran untuk merawat pustule, scabies, akne, ulser kulit.

Melindungi Epithehlial – Ia memelihara lapisan luar kornea, rongga oral, usus, perut, paru-paru, bronkus, pundi kencing, ovari semasa disintegrasi tisu, merawat ulser saluran usus.

Melawan Kanser dan Oksidasi – Pengambilan kerap beta karotena mengukuhkan sistem Imun, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti bahan kanser, terutama sekali kanser paru-paru dan payudara. Ia juga mengurangkakn radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida.

Menghalang Infeksi – Merangsang enzim membunuh kiman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakit sistem respiratori paru-paru: batuk, hepatitis, asthma, flu dan selesema.

Menggalakkan Perkembangan Normal dan Sihat – Merangsang perkembangan kanak-kanak/remaja, menguatkan tulang, melindungi kulit, rambut, membran mukosa, gigi sihat, gusi dan sistem reproduksi. Juga penghasilan sperma yang sihat.

Kebaikan lain Caratomax Shaklee

1. Mencantikkan kulit selain memperbaiki kulit dan mempercepatkan pemulihan luka.
2. Melindungi sel daripada kesan pemusnahan oleh radikal bebas.
3. Memelihara sistem tubuh manusia seperti rongga oral, usus, perut, paru-paru, bronkus, pundi kencing, ovari dan lain-lain.
4. Membantu memelihara penglihatan pada waktu malam dan menghalang degenerasi penglihatan.
5. Melambatkan proses penuaan.
6. Mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat.
7. Membantu meningkatkan sistem imunisasi badan .
8. Menyahkan radikal bebas dari tubuh yang menjadi punca sel rosak dan penyakit berbahaya.
9. Menghalang infeksi.
10. Meransang enzim untuk menghapuskan kuman.
11. Menyekat dan mempertingkatkan imun pesakit pada paru-paru seperti batuk, hepatitis, asma, flu dan selesema.
12. Mengalakkan perkembangan normal dan sihat untuk kanak-kanak.
13. Meransang perkembangan kanak-kanak dan remaja.
14. Antioksida

Golongan yang memerlukan caratomax shaklee

• Lelaki dan perempuan
• Mereka yang ada masalah mata seperti rabun dan silau
• Mereka yang kurang makan sayur dan buah. Vitamin untuk mata kebanyakan dari buah-buahan
• Mereka yang ada masalah kulit,seperti kulit kusam dan jeragat
• Mereka yang masalah katarak dan Gluacoma
• Mereka yang masalah eyebag atau mata bengkak
• Mereka yang mempunyai maslah gastrik

Perhatian!

Ibu mengandung dinasihatkan untuk mengelak daripada mengambil vitamin A yang berlebihan terutamanya ketika tempoh trimester pertama kehamilan, kerana ia boleh menyebabkan risiko kecacatan pada bayi juga kecacatan jantung dan sistem saraf. Perlu pastikan pengambilan vitamin A kurang daripada 5,000 IU dalam sehari untuk ibu mengandung.

Info lain mengenai caratomax shaklee

Beta carotene =102 bahagian kandungan pisang
Lycopene = 714 bahagian kandungan apricot
Lutein dan zeaxanthin = 285 bahagian kandungan pink grapefruit
Alpha carotene =89 bahagian kandungan rasperi

Cara pengambilan

1 kapsul dimakan selepas makan


TESTIMONI

testimoni caratomax


UNTUK TEMPAHAN
@
maklumat lanjut

CALL/WHATSAPP/TELEGRAM

Nafisah 

013-6935160

COD Puncak Alam, Selangor

You Might Also Like

0 comments