Jamu Wajib Ketika Berpantang

4:36 PTG

Alhamdulillah, anak kedua saya sudah masuk 7 bulan. Masih terasa rindu si kecil bermain-main dalam perut ummi ni. Sekejap masa berlalu rasanya dah lupa taubat saya tak mahu bersalin lagi hihi...

Sakit berpantang apetah lagi, dengan luka yang terkoyak akibat angkat punggung ketika meneran. Hajatnya bersalin kali kedua ni tak mahu dijahit, nak teran dengan teknik yang betul. tapi apakan daya, air kutuban pecah terus jalan bukak 10cm. Brtambah kalut doktor dan nurses bila labour room semuanya penuh.

Jadinya saya bersalin atas troli hospital dengan keadaan postur badan yang tidak betul. 2 kali teran alhamdulillah baby boy keluar. 2 orang sister yang sambut kelahiran baby saya sebab tak cukup kakitangan malam tu. Kena pulak baby keluar pukul 2 pagi. Orang tengah sedap tidur, saya pulak bertarung, bergadai nyawa.

Sister kata " rajin sangat angkat punggung, kan dah koyak juga cikit".. errr... kelu tak terkata la. menahan juga la waktu dia jahit tu walaupun sakit. Luka jahit saya alhamdulillah cepat sembuh. 4-7 hari saya dah ble berjalan macam biasa. Ramai yang tegur, "laju jalan, luka jahit dah sembuh ka?" Saya senyum saja. Apa rahsianya? Hehehe... Tiap-tiap hari saya ambil pati ikan haruan 2x sehari dan vivix satu sudu sehari.

Bagi yang bersalin ceaser, doktor  memang tidak galakkan ambil pati haruan kerana  boleh menyebabkan adhesion colic iaitu keadaan di mana usus melekat-lekat akibat dari pembedahan yang lalu,

Ibu yang bersalin ceaser ni boleh nak ambik pati haruan tapi selepas sebulan dengan kuantiti yang sederhana. Manakala ibu yang bersalin secara normal sangat baik makan pati haruan sebab penyembuh luka yang sangat cepat.

Bagi sahabat saya ini, beliau baru cuba amik vivix time berpantang sendiri. Bertungku hanya seminggu time berurut je. Mana nak jaga askar-askar lain yang tengah dalam proses melasak. Tapi dalam keadaan berpantang sendiri tu pun ada juga yang datang melawat tegur "wani nampak sihat". Wow ! berbunga-bunga hati katanya.

Mana tak nya, Vivix membantu mengaktifkan semula sel-sel yang terlibat dalam pengawalan genetik utama yang merosot dan menggalakka sel menjadi sihat semula. Makanya, luka jahitan akan cepat bercantum dan badan ibu rasa bertenaga. Ramuan vivix sangat tinggi antioksidan yang membantu menguatkan sistem pertahanan tubuh dan menggalakkan pertumbuhan semula mitokondria (penjana tenaga) dalam setiap sel tubuh ibu yang berpantang.







Nafisah Musa
Pengguna dan Pengedar Shaklee Malaysia
COD Puncak Alam/UiTM Puncak Alam
sms/wa: 013-6935160

You Might Also Like

0 comments