Cara Atasi Kulit Kering

10:00 PG


Boleh ke cuci muka dengan air wuduk je?

Boleh... dengan syarat protect muka dgn UV protection dan repair balik sel-sel kulit yang rosak.
Kulit kering tidak semudah “kurang lembapan” tau. 

Satu kajian dibuat terhadap mereka yang berkulit kering, berminyak dan normal... Kajian mendapati tiada beza antara peratus kelembapan (% water content) dalam kulit setiap kategori.

Kulit kering sebenarnya disebabkan oleh intercellular matrix (bahan di antara sel-sel kulit yang ‘pegang’ antara sel-sel) yang dah mula kurang efektif atau rosak. Basahkan muka atau minum air banyak tidak boleh menyelesaikan masalah ni, unless keadaan kulit tu kita baiki dulu.

Untuk mengelakkan dan mengatasi kulit kering, kita mesti elak atau kurangkan pendedahan kulit terhadap benda-benda yang merosakkannya.

Apa yg merosakkan kulit?

❌ sinar matahari

❌ produk yang mengandungi bahan-bahan yang merosakkan kulit

❌ rokok

So... jagalah kulit dengan melindunginya dari UV matahari dan make sure guna skincare yang tak merosakkan kulit. Berwuduk dengan sempurna pasti wajah yang comel tu lebih jernih dan berseri-seri.


Look younger longer dengan Youth skincare. Mana nak cari? Hubungi saya segera. Saya bantu anda selesaikan masalah kulit kering dengan cara yang betul. 


Nafisah Musa
013-6935160
Pengguna dan Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee ID: 891950
COD Puncak Alam/UiTM Puncak Alam

You Might Also Like

0 comments