Penyakit Jantung Pembunuh Nombor Satu Orang Malaysia

12:30 PTG

Penyakit Jantung Pembunuh Nombor Satu di Malaysia

Penyakit Jantung Pembunuh Nombor Satu Orang Malaysia

Stroke ni kalau nak jadi, memang tiba-tiba dalam keadaan kita tak ready apa-apa.
  • Staff ex-majikan saya tengah syok meeting kena stroke dan meninggal dunia.
  • Solat subuh di dungun masa saya praktikal dulu, duduk antara dua sujud tiba-tiba pakcik yang solat sebelah saya collapse dan meninggal on the spot.
  • Baru-baru ni masuk berita, pemandu teksi kemalangan langgar pokok rasanya, sebab tengah drive seorang diri tiba-tiba kena stroke. Yup, meninggal sebab stroke sebelum teksi dia langgar pokok lagi.

Latest, pakcik saya sendiri (kuat rokok dan selalu masak sup gear box super lemak) kena stroke & buat bypass dan akhirnya meninggal dunia di sebelah saya sewaktu kami sedang sama-sama menjamu selera.

So ya, memang ada pasangan atau orang yang kita sayang ni dah tahu obese, merokok dan tak jaga makan tu semua bahaya. Tapi, mereka tiada usaha nak kurang atau elakkan pun. So boleh dikira mereka ni memang dah ready nak kena stroke la kot; wic can be good. Kita just make sure dah siap surat wasiat.

Tapi ada juga yang tak merokok, body slim dan tak makan sup gear box har-hari dan masih kena stroke. Kebanyakkannya kerana tak jaga pemakanan sampai tinggi jumlah kolestrol, tak ambil vitamin sampai kurang HDL atau kolestrol baik (susah gila nak cukupkan HDL kalau setakat makanan hari-hari je ok) dan tak sempat bersenam dek stress sangat kerja. Yang macam ni lebih saspen sebab kita ingat dia OK, tapi sebenarnya tidak.

fakta Penyakit Jantung Pembunuh Nombor Satu di Malaysia
Jadi,

(1) Jadikanlah rutin untuk buat medical check-up. Biasanya yang muda-muda dan masih sihat, Dr sarankan sekali setiap 3 tahun pun cukup. Unless kalau ada specific thing nak monitor (macam dalam proses nak turunkan kolestrol ke).

(2) Kawal lah pemakanan. Sedap macam mana pun jangan lah belasah sampai 20 pinggan. Nafsu setan je tu. Kalau banyak jenis nak rasa, cubit sikit-sikit je setiap satu tu cukup.

(3) Ambillah vitamin macam CoQ-Trol untuk kuatkan jantung, Vivix dan Omega Guard untuk kawal kolestrol. Kalau pasangan anda degil asyik lupa makan, bertabah ingatkan mereka. 

Sama-sama lah kita cuba elak daripada penyakit "mati mengejut" ni. Tepuk dada tanya diri anda, tapi saya sangat-sangat la saspen kalau "mati tiba-tiba"  sebab ye lah, banyak benda tak ready untuk diri sendiri dan yang akan ditinggalkan nanti.


Lagi pengalaman pesakit jantung 

You Might Also Like

0 comments