Sodium Lauryl Sulfate Dalam Produk Harian

11:07 PG

SLS - Sodium Lauryl Sulfate

Macam Paraben, Shaklee treat SLS sebagai salah satu potential racun yg berbahaya. Ya, memang ada banyak perbezaan pendapat pasal SLS ni. Antaranya,

(1) “SLS dalam kuantiti yang sikit, takpe”

(2) tapi study yang “dalam kuantiti sikit” tu mostly pasal home care; eg sabun cuci lantai, yang kalau kena tangan sikit cuma merah-merah atau gatal-gatal je. Kalau sabun mandi seluruh badan? Kalau masuk mulut macam ubat gigi tu?

(3) tapi sebab takde kajian yang mengesahkan SLS ni dijamin selamat, Shaklee ambil jalan selamat takde SLS dalam mana-mana produk Shaklee; termasuk YOUTH dan ShakleeBaby. “Mungkin tak bahaya” atau “kalau sikit tak berapa bahaya” tak cukup bagus bagi Shaklee.

Tapi, anda sedar tak hampir semua  sabun mandi, ubat gigi, shampoo, conditioner, pencuci muka, etc yang ada di watson, gurdian, aeon wellness, etc tu ada SLS? In fact, produk branded mahal-mahal pun ade juga. Sbb SLS ni boleh hasilkan buih katanya (tolong betulkan kalau silap ya).




Contohnya, ubat gigi dalam gambar ni. Semua ada SLS. Lagi parah, yang anak-anak kita suka ni pun ada SLS jugak macam Kodomo tu. adoi. Kalau ikutkan, “baik berus je takde ubat gigi daripada pakai ubat gigi yang belum tentu selamat untuk jangka masa panjang”.

Kan?

Cuma kita yang dewasa dan boleh fikir ni, cuba lah elakkan produk-produk yang ada bahan yg tidak dijamin selamat macam paraben/SLS ni. Walaupun ada yg kata “tak bahaya dalam kuantiti sedikit”. Sebab masalahnya, kita pakai benda-benda ni setiap hari 1-3x. Sikit-sikit racun lam-lama takut jadi kanser je nanti.

Jom kita cek satu persatu ingredient setiap produk yang kita pakai. Supaya jelas “mana yang ada racun dan mana yang selamat takde benda-benda pelik ni”. Sama-sama selamatkan ahli keluarga kita dari ancaman yang membahayakan. Untuk dapatkan produk muka YOUTH  yang bebas bahan kimia seperti SLS ini boleh hubungi saya, 013-6935160. Youth sedang ada promosi bulan ni. Cepat rebut sementara stok masih ada. 


You Might Also Like

0 comments